Intrinsicly evisculate emerging cutting edge scenarios redefine future-proof e-markets demand line

Gallery Posts

Working Hours

Mobile World Congress 2019 / MWC19 Barcelona

MWC19 Barcelona

25-28 Şubat tarihleri arasında İspanya’nın Barselona şehrinde Fira Gran Via isimli fuar alanında düzenlenen Mobile World Congress, birçok farklı ürünün tanıtılması açısından önem taşımaktadır. Şirketler her yıl bu fuar için özel olarak hazırlanıp yeni ürün ve teknolojilerini sergilemektedir. Akıllı telefonlar ve mobil teknolojiler söz konusu olduğunda uluslararası çaptaki en heyecan verici fuarların başında gelmektedir. Samsung, LG, Sony, Huawei ve diğer birçok şirketin katımıyla gerçekleşen dev organizasyon aslında yeni ürün ve teknolojilerin tanıtılması açısından büyük öneme sahip.

Mobile World Congress 2019’da Hangi Ürünler Bekleniyor ?

Cep telefonları artık hayatlarımızın vazgeçilmez parçaları oldu. Teknoloji devleri, yeni modelleriyle çok daha fazla tüketiciye ulaşmak ve rakiplerinin önüne geçmek için büyük bir yarış içindeler. 2019 yılı da cep telefonu şöleni yaşayacağımız bir yıl olacak. Son zamanlar da katlanabilir telefonlar sıkça gündemde yer almaktadır. Samsung bu konu da tasarladığı S10 serisi katlanabilir telefonun da sunumunu bu ekinlikte yapmıştır.
Ayrıca yeni nesil mobil iletişim teknolojisi 5G, MWC 2019’un en önemli gündem maddesi olacak. 2019’da kullanılacak frekansların belirlenmesi, mobil iletişim operatörlerinin hazırlıklarını hızlandırması ve beklenen 5G konusunda gelinen son nokta Barcelona’da gösterilecek. Ericsson, Huawei, Nokia gibi mobil iletişim altyapısı geliştiren şirketler, hazırladıkları örnekleri fuar ziyaretçilerinin beğenisine sunacaktır. 5G konusunda yerli şirketler de MWC 2019’daki yerini alacaktır. Türk Telekom iştiraki Argela, Türk mühendislerle geliştirdiği yeni nesil altyapı teknolojilerini Barcelona’da tanıtacak.

Dünyayı Akıllıca Bağlamak /5G

5G, bugün mümkün olandan çok daha yüksek hizmet ve performansa olanak sağlamak için hız, esneklik ve çeviklik yaratacaktır. 5G’yi uygulamadan uygulama durumlarına, iş modellerine, düzenlemeye, yeni ve çeşitli pazarlarla / endüstrilerle çalışmanın ticari ve kültürel zorluklarına kadar bir gerçeklik haline getirmek için gereken gereksinimleri vurgulamayı amaçlar.
5G teknolojisi ile 2019 mobil devrim yılı olacaktır. Bu gelişmeyi daha çok akıllı şehirler projelerinde göreceğiz. Artık neredeyse yaşamımızın her anında internetten faydalanmaktayız. Bu doğrultuda 5G’nin bize sağlayacağı faydalara Akıllı Şehirler (Smart Cities) projeleri ile örnek verebiliriz.

Sürücüsüz ve dışarıdan kontrol edilen araçlar, yeni iletişim teknolojisiyle hayatımıza girecek.

Artık denizleri 5G temizleyecek, uzaktan araçları kontrol edebildiğimiz diğer bir örnek, denizlerin kirliğini kontrol eden cihaz oldu. Mobil Dünya Kongresi’nde bulunan bir kontrol cihazı sayesinde Barcelona Marina’da yer alan cihazı kontrol edebilmek mümkün oldu. Bu aracı kontrol ettiğimiz mobil iletişim altyapısı sayesinde fuar alanından deniz aracına bağlantı sağlandı. Bu sayede yaklaşık 10 kilometre ötedeki deniz aracını kontrol ederek, denizin ne kadar kirli olduğuna yönelik verileri topladı.

Hologramlı görüşme; En çok hayal edilen konuların başında hologramla bağlantı var. Bu hayal 5G ile gerçek oluyor. Mobil Dünya Kongresi’nde Ericsson’un kurduğu demoda, arttırılmış gerçeklik gözlükleri ve hologram teknolojisiyle karşılıklı konuşabilmek mümkün oldu. Microsoft’un geliştirdiği Hololens gözlükler sayesinde karşınızdaki kişinin hologramını sanal olarak görebiliyorsunuz. 5G’nin veri transferi kapasitesi sayesinde gerçekleşen örnekte en çok dikkat çeken detayların başında söz konusu görüşmelerin bir video görüşmesi hızında gerçekleşmesi oldu.

Doktorlar ambulansa bağlanacak; Mobil Dünya Kongresi’nde öne çıkan 5G örneklerinden biri de sağlık alanındaydı. Geliştirilen örnekte, ambulanslarla uzman doktorlar arasında gerçek zamanlı bir bağlantı kurulabilmekte. Yaralı kişi ambulansa alınıyor, ambulanstaki sağlık uzmanı eline 5G ile internete bağlanmış özel bir eldiven giyiyor. Bu eldiven hastanedeki doktorun elinde bulanan joysticke bağlanıyor. Ambulanstaki sağlık uzmanı yaralı kişinin ilk müdahalesi için ultrason cihazını eline alıyor. Doktor ise joystick üzerinde ambulanstaki sağlık görevlisi eldivenine gönderdiği titreşimlerle kontrol ediyor. Yaralıya hızla müdahale edilebiliyor.

5G teknolojisi 2019 yılı ve gelecek için büyük önem taşımaktadır. Özellikle kullanım alanlarına göre değerlendirildiğinde Akıllı Şehirler (Smart Cities) projesi olarak yaşamımızı büyük oranda kolaylaştıracağa benziyor.

Comments are closed